Ella vakantiewoningen

Nederlandse kwaliteit op het Griekse eiland Zakynthos

Zakynthos

Zakynthos is het meest zuidelijke van de Ionische eilanden en ligt ten westen van de Peloponnesos (kaart). Het telt ongeveer 43.000 inwoners, waarvan er ongeveer 14.000 in de gelijknamige hoofdstad wonen. De grootste lengte is ongeveer 40 km, de grootste breedte 20 km en het oppervlak circa 400 km2. Het is lang overheerst geweest door de Italianen en pas sinds 1864 onderdeel van Griekenland. Vooral in de architectuur is die Italiaanse invloed nog goed zichtbaar. Het afwisselende landschap van Zakynthos maakt dit eiland tot een gewilde vakantiebestemming. Ook de Grieken zelf komen er graag.
Keri Lighthouse
Aan de zuidwestkust vindt u loodrechte kalkrotsen met grotten en prachtige baaien, waaronder Navagio. Deze baai met het scheepswrak op het strand, dat alleen per schip bereikbaar is, is het meest gefotografeerde plekje van de Middellandse Zee. Helemaal aan de zuidkant bevindt zich de vuurtoren van Keri (Faros Keriou). U heeft hiervandaan een schitterend uitzicht over de verticaal uit zee oprijzende krijtrotsen. Vanaf deze plek de zon onder zien gaan is een onvergetelijke belevenis.
Porto Zorro
De noordoostkust is veel glooiender met veel zand- en kiezelstranden. Hier bevinden zich belangrijke toeristische bestemmingen als Tsilivi en Planos. Het noordelijke deel is ruig en rustig, het zuiden groen, wat drukker en mondainer. Daar zijn ook uitgebreide watersportfaciliteiten. In het uiterste noorden bevinden zich de Galazies Spilies (blauwe grotten). Zij danken hun naam aan het feit dat door een combinatie van de witte krijtrotsen, het blauwe water en de lichtinval alles onder water een blauwe kleur krijgt. Heel bijzonder om in te zwemmen! Ook de door erosie ontstane bogen zijn beroemd.
Alykanas
De oostelijke helft van het binnenland is vrij vlak en vruchtbaar. Hier vindt veel landbouw plaats. Vooral de vele olijfboomgaarden zijn kenmerkend voor dit gebied, maar er worden ook druiven en citrusvruchten verbouwd. De westelijke helft van het binnenland is veel bergachtiger. In dit ruige landschap met uitgestrekte pijnboombossen liggen pittoreske dorpjes als Loucha en Gyri waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De hoogste bergtop is Vrachionas (758 meter).
Uitzicht op de Baai van Laganas
Ella vakantiewoningen kijken uit op de Baai van Laganas, een grote hoefijzervormige baai in het zuidoosten met daarin de eilandjes Marathonisi ('schildpaddeneiland') en Pelouzo. De belangrijkste plaats aan de baai is Laganas. Het is het grootste toeristencentrum van Zakynthos. Burger King, PizzaHut, McDonalds, dronken Engelsen, vechtpartijen, verkeersongelukken: de tegenstelling met de omgeving van onze huizen kan haast niet groter. Interessanter dan Laganas zijn de zandstranden aan de baai en op Marathonisi. Zij zijn een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden (caretta caretta). Van juni tot augustus komen deze aan land om eieren te leggen. Ondanks de status van deze baai als Nationaal Zeepark en de inspanningen van vele vrijwilligers van Archelon, de Griekse vereniging die zich inzet voor de bescherming van de schildpad, wordt dit bijzondere dier helaas ernstig bedreigd door het toerisme.
kaart van Zakynthos

Deze website gebruikt cookies om bezoekersstatistieken te meten via Google Analytics. Meer informatie